Energiaálság

Energiaügyi hangulatjelentés

Ol-3

Utolsó kommentek

  • DGy: Nem vitatkoznék a véleményedben foglaltakkal, de attól még az idézett kijelentés korrekt. Üdv: DGy (2010.02.06. 20:56)
  • becquerel: @antaldaniel: "nem lehet racionális számításokat végezni" Vagyis nem lehet megalapozott döntéseke... (2009.04.16. 16:37) Egy korrekt tanulmány margójára
  • antaldaniel: Amit a komment.hu-n írtam, az részben érinti a 8% kérdését. Nem mindegy hogy hol és mikor kezdenek... (2009.04.15. 16:18) Egy korrekt tanulmány margójára
  • csészekávé: én a végéig jutottam. én is gratulálok :D és leszedem az FB-tanulmányt. (2009.04.12. 14:44) Egy korrekt tanulmány margójára
  • Dübörgő Atomegér: Ez van, csapásokat adunk, és csapásokat kapunk! :) (2009.04.08. 15:10) Egy korrekt tanulmány margójára
  • Utolsó 20

Címkék

4es metró (1) áder (1) állam (3) al gore (1) áramár (4) áramfogyasztás (1) áramszolgáltatók (1) areva (1) aszódi attila (1) atomenergia (4) atomerőmű (5) belene (1) biomassza (1) biztonsági kultúra (2) bohunice (1) botrány (1) bulgária (1) cez (1) co2 (1) déli áramlat (3) e.on (1) elmü (1) emfesz (1) energiaárak (2) energiahatékonyság (2) energiainfo (1) energiamezők magyarországon (3) energiapolitika (1) energia hivatal (1) epr (1) ep választás (1) erőmű (2) eu (2) európai bizottság (1) évforduló (1) felmérés (1) felsmann balázs (1) fenntartható építészet (1) fidesz (1) firtas (1) flamanville (1) fodor (1) főváros (1) fűtési szezon (1) gáz (9) gázár (4) gazprom (10) gáztározó (3) gázüzletág (1) gázvezeték (3) gkm (1) gvh (1) gyurcsány ferenc (5) hatósági ár (2) háttér (1) high treason (1) hónig (1) index (11) ines (1) irm (1) javaslat (1) kákosy (1) kamu (6) karácsonyi díszkivilágítás (2) kelet európa (1) khem (1) kissinger (1) klímaváltozás (1) kocsis istván (2) kóka (1) kommunikáció (3) kormány (4) kormányzati negyed (1) közintézmények (1) külügy (1) kvvm (1) légkondicionáló (1) lex mol (2) liberalizáció (4) lovins (1) magyarország (2) magyar media (4) matula (2) mavir (2) medvegyev (1) megújulók (1) meinl (1) mfb (1) mol (12) mol menedzsment (1) moore (1) mvm (12) nanosolar (1) napelem (1) napenergia (2) napi gazdaság (2) negawatt (1) népszabadság (9) nukleáris reneszánsz (2) nyílt levél (1) olajár (4) olcsó energia (1) olcsó gáz (1) olkiluoto (1) omv (10) önkormányzatok (1) origo (1) oroszok (1) oroszország (10) orosz nagykövet (2) osztrák kormány (2) otp (1) paks (5) paks2 (3) parlament (4) passzív ház (1) piac (1) pocsékolás (1) putyin (3) reaktorépítés (1) rendellenesség (1) robin hood (1) rwe (1) sólyom (2) soros (1) stratégiai vállalat (1) szél (1) szélenergia (1) szennyezés (1) szerencs (1) szereptévesztés (1) szet (1) szlovákia (1) szolgálati (2) szurgutnyeftegaz (1) támogatás (2) társadalmi egyeztetés (2) távfűtés (1) tél (1) tepco (1) tricastin (1) tudatos fogyasztás (1) türkmenisztán (1) tyimosenko (1) új atomerőmű (12) ukrajna (6) urán (2) uránbánya (2) usa (3) üzemzavar (2) válság (7) vattenfall (1) vg (1) vicc (1) villamosenergia piac (3) villamos energia (1) wildhorse (3) Címkefelhő

2011. június. 06. 11:26

Magyar atom
-
becquerel

Ez most nem Moldova György örökbecsűje, de ugyancsak kötelező olvasmány. Mondhatnám, miért beteg Paks-2? Népszabadság, Hétvége melléklet, Hargitai Miklós. Hosszú, de megéri.

Szólj hozzá!


Címkék: népszabadság atomenergia atomerőmű paks új atomerőmű


2011. február. 17. 12:51

Gázért erőművet...?
-
becquerel

A nap vicce, komolyan.

Azt mondják meg nem nevezett szakértők, hogy

akár állami erőműveket is kaphatna az E.on a Földgáz Trade-rért cserébe

:D

A Vértesit? Vagy mégis melyiket?

Szólj hozzá!


Címkék: erőmű gázüzletág


2011. február. 02. 10:18

Begyűrűzés reloaded
-
becquerel

Amit a múltkor (najó, vagy fél évvel ezelőtt) írtam, hát nem igaznak bizonyult? Csak meg kellett emelni az árakat végül. A gáz esetében nem kevés mutatvánnyal (sávos rendszer meg hasonlók) próbálták elmatekozni és összevissza kommunikálni az emelés tényét, a villanynál már nem is kísérleteztek, csak szőnyeg alatt, out of the blue emeltek egy picit.

A lehetőséget persze nem hagyták ki egyik esetben sem, mármint, hogy megmondják a frankót: a gáz esetében ugye az orosz import gáz árát csak 60%-ban lehet figyelembe venni (miközben a fogyasztás vagy 80%-át fedezi...), a villanynál pedig végképp őszintére vették a kérdést. Míg 2009-ben a gáz árát kellett figyelembe venni az aktuális nagykerár kiszámításához, 2010-ben pedig a lipcsei áramtőzsde árai szolgáltak iránymutatásul, most a rendeletben fehéren-feketén, forintban benne van, mennyi az annyi:

"A piaci alapú villamosenergia-beszerzés tárgyévi országos összehasonlító ára 17,17 Ft/kWh."

Hát ha valaki, akkor a miniszter már csak tudja...

Szólj hozzá!


Címkék: kormány energiaárak hatósági ár


2010. június. 15. 07:40

Begyűrűzés
-
becquerel

Arról, hogy az energiárakat mostantól (nemsokára) ismét hatóság (azaz a miniszter) állapítja/határozza meg.

Namost, az energiaárakat megállítani a határon, hát azt még Kádár Jánosnak sem sikerült.

Pedig neki 100%-a volt.

Ha a szolgáltatók költségigényei letörése a célja a parlamentnek/kormánynak(?), arra más eszközök is rendelkezésre álltak volna. Olyanok, amelyek nem mennek szembe vagy 15 éves, EU-s átalakulási folyamattal.

Szólj hozzá!


Címkék: energiaárak hatósági ár


2010. május. 12. 16:27

Drága a benya
-
becquerel

Hajrá, mondja az egyszeri, amikor a GVH megveti a lábát, és nekiáll vizsgálni a MOL-t. Hogy márpedig nem adja-e drágán a benzint (meg a gázolajat)? Hogy visszaél-e az erőfölényével?

Hehe, persze hogy visszaél, miért ne tenné, ha hagyják neki? Én is így csinálnám. A MOL nem jótékonysági intézmény, ha terepet adnak neki, persze, hogy igyekszik a lehető legtöbbet kisajtolni. A nagy cégek már csak ilyenek. És még csak nem is kell nagyon megnyomni azt árakat, amiből sokat adnak el, azon már kis pluszon is sokat lehet keresni. Az energia ilyen termék.

A kérdés persze az (egyfelől), hogy megállapítható-e bármilyen jogsértés. Szerintem nem fog menni, a sok pénz bezsebelésének szándéka természetszerűleg magával vonja a dörzsöltséget, a GVH bármilyen szimpatikus is, meg jó szakemberei vannak, a MOL-lal nyilván nehéz felvenni a versenyt annak hazai pályáján.

Másfelől, azért az ilyesmi mindig piszkálja az embert, hogy márpedig miért pont most? És ráadásul saját kezdeményezésre (korábban az Autóklub "feljelentése" után volt vizsgálat)! Kormányváltás, ilyenek, nem gyártanék elméleteket, tényleg érdekes.

Szólj hozzá!2010. április. 27. 12:42

Ilyen is van?
-
becquerel

Meghátráltak a nagyfiúk. Mind a három érintett társaság nyilvánosságra hozta a stratégiai gáztárolóról kötött szerződéseket, minimális kitakarással.

Dicséretes. De vajon miért kellett mindehhez a perig eljutni? Korábban nem gondolták, hogy az információk a nyilvánosságra tartoznak? A kérés után sem jutottak erre a felismerésre? Még a perbehívást sem vették komolyan, csak amikor elkezdődött a tárgyalás, akkor jöttek rá, hogy itt akár veszíthetnek is?

Közvetlenül nem közpénzt kezelnek, OK, de aki törvényi felhatalmazás alapján lát el valamilyen közfeladatot, és ezért sápot szed a fogyasztóktól, az magától miért nem gondolja, hogy elszámolással tartozik feléjük...?

Szólj hozzá!2010. április. 01. 16:12

A gázár monnyon le
-
becquerel

Lelkesen folyik a vádaskodás, miért is emelkedett a gázár. Höhö.

A képviselő uraknak megnőtt a szociális érzékenysége választások idején, nabumm, volt már ilyen.

Médiumnak most pont jónak látszik az Energia Hivatal elnöke, aki valóban szerencsétlenül szólta el magát még március elején. Ezzel mondjuk éppen segített a kormánynak, mert az észbe kapva még gyorsan, az árváltoztatásokra vonatkozó kérelmek leadása előtt egy nappal módosítani tudta a gázárképletet. A gáz beszerzési árához, meg a dollár árfolyamához persze nem nyúlhatott, maradt a tárolási költségek elszámolásával való bűvészkedés. Így az áremelkedés a várható 14.5% helyett alig haladta meg a 10%-ot.

Na persze. Majd később kifizetjük úgyis, amit most nem, ez alap.

Csakhogy. Az elnököt egyrészt olyanért fikázzák, amiről nem igazán tehet, másfelől, tényleg most jönnek rá, hogy korábban gázszolgáltatónál dolgozott? Amikor kinevezték, akkor ez nem tűnt fel?

És ha már szociális érzékenység. Akik különböző döntésekkel (elszabotált liberalizáció, új atomerőmű agyatlan támogatása, KÁT-rendszer kiterjesztése és életben tartása stb.) folyamatosan kódolgatják bele pl. a villamosenergia-árakba azok magas szintjét, a villamosenergia-fogyasztókkal és az adófizetőkkel fizettetik meg a távhő árcsökkentését, azok mit ugrálnak...?

Szólj hozzá!


Címkék: kormány parlament gázár energia hivatal


2010. február. 16. 10:45

Hülyének vagyunk nézve...
-
becquerel

... kérem szépen, és joggal, attól tartok. Persze Paks2 ügyében.

Nézzük meg csak az alábbi nyilatkozatcsokrot:

Süli János, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatója elmondta az MTI-nek, hogy várhatóan január első napjaiban elfogadják a finanszírozási modellt. (2009. december 28.)

Mártha Imre: A finanszírozásról szóló döntés jócskán ki fog tolódni a következő 1.5-2 évre. (2010. február 01.)

Elkészült a paksi atomerőmű bővítésének finanszírozási modellje, a Magyar Villamos Művek (MVM) Igazgatósága hétfőn dönt róla. (2010. február 14.)

Majd ma reggel:

„Egy csomagban, várhatóan jövő pénteken tárgyalja az MVM Zrt. igazgatósága a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos teendőket, kérdéseket, beleértve a majdani finanszírozási konstrukciót is” – tájékoztatta lapunkat Tringer Ágoston, az MVM szóvivője.

Szóval joggal, mivel tegnap, úgy látszik, egyedül a VG vette a fáradságot, hogy rákérdezzen, akkor megvolt-e a döntés. A kommunikációs technika, ettől az apró gikszertől eltekintve, működni látszik. Azaz: akármit mondanak, az újságok leírják, nem kérdeznek. Hogy össze-vissza beszélnek? Na és?

(Amúgy ennyit az őszinte tájékoztatásról, meg az atomszakma által vizionált kommunikációs hátrányról...)

Szólj hozzá!


Címkék: mvm magyar media új atomerőmű paks2


2010. február. 03. 14:30

Össze nem tartozó hírek
-
becquerel

Orosz érdeklődés a paksi atomerőmű bővítése iránt (ProfitLine)

Moszkvában hagy 8,6 milliárdot a kormány? (Index)

Csak óvatosan, óvatosan.

Szólj hozzá!


Címkék: oroszország új atomerőmű


2010. január. 22. 10:57


-
becquerel

Áder János nem először jelent meg a jégpálya szélén az alábbi csúsztatandóval, utoljára Koppenhága előtt, de csak nem hagyja abba, így kénytelen vagyok szégyenpadra ültetni.

Szóval, az a mániája, hogy

a régi tagállamok a csatlakozó új országok nagymértékű kibocsátás-csökkentése nélkül nem tudták volna teljesíteni a kiotói vállalásaikat, tehát nélkülünk az EU nem lehetne a klímaváltozás elleni küzdelem éllovasa.

 

Aha. mint közimsert, az új országok a szockó nagyipar összedőlése folytán tudták teljesíteni a "vállalásaikat" (höhö, így alkudták ki, már az összeomlás után), erre azért nem kellene nagyon büszkének lenni. Főleg, hogy arra megy ki a játék, hogy a hazai nagykibocsátóknak (MOL, Mátrai Erőmű stbstb.) továbbra se kelljen egy gramm CO2-vel se csökkenteni a kibocsátást.

Na, hát ennyit várhatunk...

1 komment


Címkék: fidesz áder co2


süti beállítások módosítása